The Transcendentalist Movement

Transcendentalism är en 1800-tal av Amerikansk teologisk och filosofisk ‘tanke’  som kombinerade respekt för natur och självständighet med element av Unitarianism och tysk romantacism. Helt enkelt världssyn som omfamnar intensiv spirituell upplevelse och saker att ‘transcenda’ den enbart materiella världen av förnuft och rationalitet.

Två av världens mest kända anhängare av denna rörelse var Ralph Waldo Emerson och Henry David Thoreau som fortfarande anses vara ledande Amerikanska tänkare idag.

Utan Emerson och Thoreau, Amerika skulle inte ha utvecklat till den nationen som den blivit. Vi skulle inte tro i kraften av individen till utsträckning som vi gör, och inte heller skulle vi se naturen i centrum i vyn av ‘the American Psyche’. Om Emerson gav oss en ny vy av Amerika och Amerikanskt tänkande. Thoreau gav oss ett nytt sätt att leva och en ny vision av varje individ.Man bör helt enkelt uppskatta individerna som skapade denna, Transcendentalist Movement, och dess effekt på Amerika. Själv är jag väldigt förtjust i ett synsätt från denna rörelse; vägen till livslång ‘self-education’ är verkligen en legacy lämnad från Emerson och Thoreau.

Ralph Waldo Emerson skriver välrdigt vackert i sin bok ‘Nature’, som publicerades 1836;Emerson refererade till naturen som en Universal Being; han trodde att det var en spirituell till den naturliga världen runt honom. En spirituell relation kan utvecklas med ‘the Universal Being’. Men människor brukar inte helt och hållet acceptera ‘nature’s beauty’. Folk är distraherade av kraven till världen. För att uppleva helheten med naturen, måste vi separera oss från bristerna och distraktioner påtvingad av oss från samhället.

Nature, Ralph Waldo Emersons bok. Uttrycker helt enkelt tron att varje individ måste utveckla en personlig förståelse av universum. Vikten av det nuvarande nuet, spontana och dynamiska interaktioner med universum. Möjligheterna av här och nu! Varje man är kapabel till att använda den naturliga världen för att uppnå spirituell förståelse.

Allt igenom Nature, Emerson proklamerar en vision av universum som en all-omfattande helhet, omfamnande man och natur, matter och spirit, som relaterade uttryck av Universal Being. Idén att varje partikel av Naturen som en microcosm reflekterar helheten. Som helt enkelt deltar i perfektionen av helheten! Universum och världen fungerar som en ‘mirror of the soul’.Ralph Waldo Emerson räknas som den första riktiga ‘American Thinker’. En väldigt intressant karaktär somm fullständigt beundrade Ralph var ingen mindre än Henry David Thoreua. Som försökte sätta ‘Transcendentailsm’ i bruk. En sann individualist. Under Emersons influens, Thoreau allt mer vände sina tankar till skrivande. Men han levde i Emersons hem, han njöt av fördelarna av Emersons uppmuntran, support och råd. Thoreau fick också tillgång till Emersons bibliotek, som inkluderade viktiga verk av Oriental-litteratur och var till intresse för Thoreau.Vi befinner oss alltså i Concord, Massachusetts 1830!Men dock lämnade Thoreau Emersons hem i två år för ett av de mest berömda experiment i självförsörjande. Han begav sig till Walden Pond, byggde en koja och försökte leva självständigt, utan fällorna eller störningarna av samhället. Efter gått igenom detta grandiösa experiment, återvänt till Emersons hem, skrev han om enkelheten och enheten av alla ting i naturen, hans tro för mänskligheten och robusta individualitet. Han sa om detta experiment i efterhand;

Naturen kan visa att alla goda ting är vilda och fria! Han skrev om hans upplevelse i Walden i sin koja;‘I went to the woods because i wished to live deliberately, to front only the essential facts of life, and see if i could not learn whai it had to teach, and not, when i came to die, discovered that i not lived’.Jodå, den första gruppen av Amerikanska tänkare som seriöst utforskade icke-västern spirituella traditioner som Hinduism och Buddhism var Transcendentailister. Den intellektuella gurun av denna grupp har ni nog räknat ut, Emerson! Som föddes i Boston 1803.Emerson tilltalas av det Orientala tankesättet. Han översätter språket av modern kultur det som yttrats av ‘the sages’ av antika Indien i den mest upphöjda stilen. Emerson ger ett nytt perspektiv av ‘the Hindu faith’ genom att inkorporera den tillsammans med den vidare intellektuella och etiska betraktelsesätt av ‘the modern spirit’. Till exempel Vedanta, ett intygande av Transcendentailist, vilket var ultimat en akt över att uppleva världen. Enligt denna Hindu-filosofi, finns det ingen separation från ‘the godhead’ från den mänskliga och naturliga världen! En kombination av klassisk humanism med Oriental metafysik i en sorts filosofisk monism. Med andra ord, allt är ett!

Ralph Waldo Emerson influenser var vidsträckta på den tiden under The Transcendentalist Movement och fortsätter att vara det nu. Hans verk har blivit, framför allt Nature och Self-Reliance, har blivit översatt till många språk och undervisas i skolor runt om i världen. Någon kallade Emersons inflytande till skapandet av Amerikas ‘intellectual declaration of independence’.

Transcendentalist blev namnet av den rörelse som växte upp runt omkring Raplh Waldo Emerson vid den tiden! The Chief Spokesman! Betonande den gudomliga naturen i alla levande ting! Häpnadsväckande för en individ som formade det Amerikanska idealet! Vikten av ‘non-conformity’, självtillit och ‘independence of thought’. The Champion av individen och tron i epitetet av den individuella upplevelsen! Pass på!