20 May
20May

The Space Race var en 1900-tals tävling emellan två kalla kriget rivaler, Soviet Union (USSR) och United States(US) för att uppnå den bästa ‘space flight’ förmågan. The Space Race ledde till pionjäranda försök till att skjuta upp artificiella satelliter, icke-bemannade rymdsonder till Månen, Venus och Mars, och mänsklig rymdflygning till Jordens omloppsbana och till Månen.

Central Intelligence Agency (CIA) är den amerikanska hemliga underrättelsetjänsten. CIA har främst två uppdrag; att samla ‘critical intelligence’ och analyser om detta, och att bedriva ‘covert operations’ vars mål är att skydda U.S.-säkerhetsintressen. För att göra detta, CIA’s officerare jobbar primärt ‘in the shadows’, i form av spioneri och hemlighetsmakeri. Sedan början av kalla kriget, CIA har blivit tilldelad uppgiften av den amerikanska regeringen för att hålla koll på en allt mer farlig och instabil värld.

KGB var länge ansedd som den ryska motsvarigheten till CIA. Helt enkelt underrättelsetjänsten i Sovjet-Unionen från 1954 till 1991. Det sades att KGB var världens mest effektiva ‘information-gathering’ organisation! KGB utförde fyra typer av spioneri; politiskt, ekonomiskt, militär-strategiskt och ‘disinformation’. Den nuvarande ryska Presidenten Vladimir Putin var en superspion för KGB. 

Nyligen ‘declassified’ dokument från CIA presenterar en klarare bild av det vidsträckta försöken för att vinna ‘the Cold War Space Race’. I det dokumentet stod det att de Sovjetiska sabotagen till USA’s ‘space program’ är för starka till att ignorerar.

Cold War; CIA vs KGB. Vem van egentligen detta prestigefyllda ‘Space Race’? Vi kliver in handlingen om detta och vad som var den avgörande faktorn i denna kamp.


Vi befinner oss i slutet av 60-talet och ‘the Space Race’ har börjat på allvar! Allt handlar om vilken människa, Ryss eller Amerikan, som blev den första att landa på Månen och säkert återvända hem. En dröm helt enkelt att sätta sin fot på en värld bortom Jorden.

Att genomföra detta uppdrag trodde alla vid den här tidpunkten skulle vara Sovjet Unionen. Då trots allt Sovjeterna var först med varje milstolpe i rymden innan detta mån-projekt; den förste satelliten Sputnik 1, den första bemannade ‘spaceflight’, den första människan i omloppsbana runt Jorden, den första kvinnan i rymden, den första rymdpromenaden och så vidare. Jodå, givetvis var det upplagt för Sovjeterna att bli de första att vandra på Månen. Men så blev inte fallet. Vad var det egentligen som hände? 

Ingenting i själva verket! Diverse KGB-dokument som nyligen blivit uppmärksammade verifierar att den amerikanska Mån-landningen inte ägde rum överhuvudtaget och var iscensatt av NASA och USA! Dessa tillsammans ‘fakade’  en månlandning för att få världen att tro att de hade besegrat Sovjetunionen i ‘the Space Race’.

Som sagt, Sovjetunionen var ju trots allt först med att skicka en farkost upp i rymden och dessutom en bemannad sådan. Så varför skulle inte Sovjeterna också vara de första på Månen också?

Jodå, det finns ett annat KGB-dokument som faktiskt tar upp att Sovjeterna var i själva verket före Amerikanarna och Apollo 11 i att landa på Månen. Dokumentet kallas för ‘The Lost Cosmonauts’. Dessa Cosmonauts ska ha satt den Sovjetiska flaggan på Månen flera år innan det Amerikanska Apollo 11-uppdraget ägde rum.

Men detta har CIA starkt förnekat och omvandlat ‘Lost Cosmonauts’ -teorin till en konstig konspiration och lätt att ‘debunka’. Nej då, dispyterna emellan CIA och KGB vid den här tidpunkten under kalla kriget under ‘the Space Race’ handlade allt om vem som landade på Månen, Sovjet eller USA? Dis-information togs vid från både lägren i att förvirra allmänheten! CIA helt enkelt lurade omvärlden i att Sovjeterna inte var delaktiga i ‘the Moon Race’! Månlandningen var monumental från både CIA och KGB och avgjorde hela rymdkapplöpningen! Prestigefullt minsann! I slutändan van USA ‘the Space Race’, då trots allt Neil Armstrong vandrade på Månen anses som det avgörande ögonblicket! Sovjeterna startade dock hela ‘racet’ med att skicka upp satelliten Sputnik 1 i slutet av 50-talet. Space-Exploration servade helt enkelt som en dramatisk arena för det kalla kriget-tävlingen; CIA/USA vs KGB/Sovjet! Pass på!


Och för att summera denna konflikt positivt kan man säga att dispyterna ledde oss in i ‘the Space Age’. För USA, rymden ansågs vara ‘the next Frontier’. I sann amerikanskt traditionell ‘exploration’ - anda låg rymden öppen för Amerikanarna! För NASA! National Aeronautics and Space Administration! NASA grundades trots allt 1958 som en direkt följd av Sovjetunionens uppskjutning av Sputnik 1.

Kalla kriget pågick från 1947-1991! Berlinmuren föll vilket ledde till Sovjetunionens fall! Ryssland deklarerade sig själv självständigt och Sovjetunionen var upplöst! Pass på! HOLOSOPHY!Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.