25 Feb
25Feb

Tolkien är fadern av modern fantasy. Hans novell, Sagan om Ringen förändrade fantasy-genren och blev som vi känner den; de stora karaktäristiska dragen i form av en hjälte som huvudkaraktär och storyn tar plats i en fiktiv värld. Tolkien, en författare före sin tid, lade helt enkelt grundreglerna för den moderna fantasy-genren. Att inspirera skapandet av nya världar med sin egen mytologi, samhälle, teknologi, raser och varelser; en liten form av kopiering av Tolkien i sin egen kreativitet , ofta inkluderat älver, dvärgar, trollkarlar och quests, helt enkelt en typ av standard-värld för fantasy. 

Nästan 4 miljoner kopior av Tolkiens böcker säljs varje år och har blivit översatt i 40 språk. År 2000, Amazon.com annonserade Sagan om Ringen som inte den bästa av århundradet, utan årtusendet till bok! 

Abstract-On-Fairy-Stories är ett annat viktigt verk skrivet av Tolkien som behandlar teorin om fantasy-litteratur. Tolkien pratar där om att fantasy är ‘the making or glimpsing of other worlds’. I hans Fantasy-värld har Tolkien intentionen att skapa genom mänsklig fantasi en ‘Secondary World’ , där magi-språket är bestämd och den inre konsistensen av verklighet är uppnådd.

Enligt Tolkien, denna ‘Secondary World’ är inte imaginär eller visuell, men till viss mån en annan verklighet parallell med verkligheten folk lever i. Önskan av författaren att skapa en ‘Secondary World’ och dela den med andra. Tolkien menar att ‘fairy stories’ är magin av språk för att beskriva det förtrollande mytiska och ‘otherness’ när språket används kreativt. 


Sub-creation är en artistisk akt, vanligtvis litterär, när en person formar en fiktiv värld på något vis olik den riktiga världen. Denna fiktiva ‘setting’, eller ‘Secondary World’, kan i fantasin trädas in av läsaren. Om den ‘Secondary World’ är skickligt beskriven och konstruerad kommer den producera i läsaren vad Tolkien kallar för ‘Secondary Belief’. Fantasy-författaren skapar en ‘Secondary World’ och försöker skapa för läsaren en ‘Secondary Belief’. Med andra ord, ‘the story maker’ av fantasy kan bli en framgångsrik ‘sub-creator’. Han skapar en ‘Secondary World’ som ditt ‘mind’ kan beträda och bli totalt absorberad av. Folks ‘mind’ och fantasi kan släppas lös in i fantasy-världen. Dock hur än fantasifulla ‘Secondary World’ är, måste den vara grundad på universala principer, förnuft och logik för att försäkra om en konsistent, sammanhängande och kredibel verklighet. 

Även vissa element, karaktär, ‘setting’ och teman som är lätt igenkända av läsaren när han navigerar i den icke familjära världen. Tolkiens Middle-Earth är ett sant exempel på en ‘belivable secondary world. Middle-Earth innehåller sitt -special brand of magic. Till exempel karaktärer som Gandalf, trollkarlen, och mytiska varelser. Magi och ‘marvel’ är helt enkelt introducerat så att läsarens fantasi och intresse är framkallad ibland läsarna. Det är ut av detta faktum som Tolkien använder sin fantasi för att skapa sin egen fantasy-värld. En makalöst trollbindande värld! Dörren till en underbar värld, ‘the secondary world’! En sann Holosophy-princip då Fantasy är ett sätt att förstå verkligheten. Inte att fly in i Fantasyn utan att vakna till 'the magical otherness' och 'the wonder of the world'.

Delight In Simple Things: Holosophy 

Hobbits är muntra, ’good natured’ folk som är förtjusta i simpla nöjen; äta och dricka, pip-rökande, trädgårdsarbetande, klä sig i ljusa kläder, gå på fester, ge och få presenter, berätta simpla skämt, och samla sig på by-pubar med vänner och grannar. Dem lever okomplicerat, lantliga liv i ’nära vänskap med jorden, ogillar komplex maskineri, har ingen riktig regering, och njuter, sjunga enkla komiska sånger om varma bad och troll. 

Elverna, dock mycket visare och sofistikerade än Hobbits, också primärt förtjusa i simpla saker: berätta historier, skapa vackra sånger, förbered simpla men utsökt mat, titta på stjärnorna och kommunicera med naturen. Tolkien såg ’the connection’ emellan och kapaciteten till att åtnjuta simpla varje-dags nöjen. Och detta är en ’connection’ många filosofer också noterat. I sann Holosophy-anda!

Ett konstant tema i världs-mytologi, som Joseph Campbell och andra förklarat till stor del, är hjälten som ger sig ut på ett ’quest’ – vanligtvis till ett mörkt och farligt ställe – att vinna frihet för andra, och som erhåller ’self-knowledge’ i processen. Resan av Hobbiten Frodo Baggins till Mordor i Lord of the Rings följer detta mönster. Frodo är helt och hållet en annan typ av hjälte helt och hållet. 

Tittandes både på Tolkiens uttryckliga syner om rollen och kraften av myt och myten han skapade, kan vi spekulera om hans intresse om hur vida man skapar en hjälte under inte bara 1900-talet, utan ’hur skapar man en hjälte överhuvudtaget?’ Tolkien kände och älskade antika ’Western myths’ och legender. Han skapade en hjälte i form av Frodo relevant till alla tider och i världen!

Tolkien var lärd i Celtic och Teutonic myth, och trollkarlen Gandalf i The Lord of The Rings är inspirerat från Merlin, en annan trollkarl som också är en magiker med ’infinte wisdom och power’. Gandalf är förmodligen den mest kraftfulla individen i Middle-earth. ” Wizards are not human; they are spirits in human form, who exist on earth to accomplish a specific purpose and leave when they are done.

Jodå, det finns många fascinerande karaktärer och varelser i Lord Of The Rings. En sista värt att nämna Aragorn. Hjälten av sång och legend. Han behöver inte växa in eller acceptera sin roll; han är född in i det. Han ärver manteln av kraft och visdom från hans berömda ’ancestors’, och med rätten till tronen av Gondor. Aragorn episka närvaro skänker en bakgrund som kompletterar Frodos hjälte-roll, men faktum kvarstår, trots Aragorns warrior-hero roll, är det Frodo som ensam genomför ’the quest’ till sin fullbordan.

Och nu till sist, en liten Holosophy-princip, vakna upp till ditt ’magical self’. Ditt magiska jag kan inte bemötas genom analysen av ’the mind. Detta är på grund av att vårt ’mind’ har byggt upp den samsynande bilden av vad denna världen är. Ditt magiska jag är till trots inte begränsad till vetandet av denna värld – ditt magiska jag är av ALLA världar. Skapa orden till att skapa världarna! Fantasy ’alla Sagan om Ringen’ kan verkligen vakna upp Fantasy-porten och skapa magi för dig själv och kliva in i en sådan värld som en sann Reality Creator! HOLOSOPHY!

Avslutningsvis , Peter Jackson förvandlade verkligen Tolkiens välskrivna och detaljrika sagovärld till tre av de maffigaste fantasyäventyr som man någonsin skådat på den vita duken och vunnit Oscars, som förtrollade de redan insatta Tolkienfantasterna. Undrar vad J.R.R. Tolkien hade tyck om denna film?

J.R.R. Tolkien berör! Holosophy!Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.