01 Mar
01Mar

Middle-Earth är en plats där magi ligger bara runt hörnet och vad som helst kan hända när man avviker från den givna stigen. Mörkret håller både glittrande skatter och läskig fara medan de antika platserna fortfarande lever av ’wonder’.

Samtidigt som Tolkien skrev sina texter om hober, dvärgar, alver, orker med flera ritade han kartor över Middle-Earth. Jodå, från början när Tolkien introducerade läsare till Middle-Earth med The Hobbit, fans har blivit ’blown away’ av hans fantasy-värld. Med dess detaljerade historia, konstruerade språk och noggrann geografi. Middle-Earth är mångt och mycket den största av fantasy-världar någonsin skapat av litteratur.

Tolkien skapade verkligen en levande och magisk värld i form av Middle-Earth. Faktum är att dess värld skapades genom musik av himmelska varelser kända som ’the Ainurs’. Tolkien hade för avsikt av Middle-Earth till att bli en historia av vår värld, vid tiden då magi fortfarande betydde något för Jordens invånare.

Jodå, Middle-Earth är en replik av antika Europa, civilisationer äldre än Grekerna och Romarna. I antika Europa befolkades världen av raser till diverse varelser som för längesen dött ut eller försvunnit (Elves, Dwarves, Hobbits, Orcs).

I antik och Germansk mytologi, universum troddes till att bestå av ’interconnected’ fysiska världar; ’The world of Men, the Middle-Earth, låg I centrum av detta universum. Landet av ‘Elves’, Gudar, och Jättar låg vid en sjö som omringade dem. The Land of The Dead låg under Middle-Earth. En regnbåge-bro, Bifrost Bridge, sträckt från Middle-Earth till Asgard igenom sjön. En yttre sjö ’encircled’ de andra sju världarna (Vanaheim, Asgard, Alfheim, Svartalfheim, Muspelheim, Niflheim och Jotunheim) . Man kan sannerligen se var Tolkien fått sin inspiration från. 

Expanderande av denna idén vissa föreslår att om kartan av Middle-Earth är projekterad på vår riktiga Jord skulle det alliera sig med; The Hobbits Shire i England, Gondor vid Medelhavet Italien och Grekland, Mordor i Sicilien, South Gondor och Near Harad i öknen vid Northern Africa. Rhovanion i skogen av Tyskland och steppmarken av Västra och Södra Ryssland, och ’the Ice Bay of Forochel’ i fjordarna av Norge. 

Jodå, Tolkien skrev avsevärt om lingvistik, mytologi och historia av världen, som skänker ’back-story’ för hans historier.

Tolkien skapade verkligen en värld där magi var vanligt i en trollbunden värld! Allt iscensatt av Iluvatar, den sanna Guden, skapare av Middle-Earth. Han skapade flera häftiga varelser till att bebo Middle-Earth. Till exempel Children of Iluvatar; Elves and Men. Dessa spred sig överallt i världen.

Det finns mycket att säga om Middle-Earth som jag låter vara osagt, men avslutningsvis kan man bara sammanfatta; 

Tolkien skapade en ‘Secondary World’ och delade den med andra. Tolkien menar att ‘fairy stories’ är magin av språk för att beskriva det förtrollande mytiska och ‘otherness’ när språket används kreativt i form av ’Secondary World’. Tolkiens Middle-Earth är ett sant exempel på en ‘belivable secondary world. Middle-Earth innehåller sitt -special brand of magic. Till exempel karaktärer som Gandalf, trollkarlen, och mytiska varelser som Ilutvatar skapade. 

Magi och ‘marvel’ är helt enkelt introducerat så att läsarens fantasi och intresse är framkallad ibland läsarna. Det är ut av detta faktum som Tolkien använder sin fantasi för att skapa sin egen fantasy-värld. En makalöst trollbindande värld! Dörren till en underbar värld, ‘the secondary world’ i form av Middle-Earth!

Att beträda Middle-Earth kan verkligen framkalla Holosophy-intryck och insikt; att helt enkelt uppvakna till det magiska med fantasy-litteratur och sedan låt det förgylla ditt liv!

"FANTASY IS HARDLY AN ESCAPE FROM REALITY. IT’S A WAY OF UNDERSTANDING IT. " - LLOYD ALEXANDER Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.