21 May
21May

'When i run my body and 'spirit' become one' - George Sheehan.

En atlet som är i touch med en inre kärna av frid och styrka har ett överläge genom att utnyttja energin av universum; the playfulness av Gud!

Att förstå den grekiska filosofin av 'play and sport' är viktigt till vår moderna värld. Detta fenomen av sport och kultur var till en början ett religiöst firande till guden Zeus. Atleter var som gudar - champions!

Det grekiska idealet ARETE - symboliserad av en liksidig triangel vars sidor är; 'body, mind och spirit'; The Foundation av en balanserad människa!

Body and Soul är lika mycket ett 'state of mind' som ett fysiskt emotionellt 'state'. Det handlar inte bara av att ha en 'great spirit'; men att vara en 'great spirit'.

'When we as mortals experience heaven here on earth, then that is heaven" - Joseph Campbell.

Detta kan jag (Tegedao) lugnt intyga i form av en Holosophy-insikt. Triumfer i form av sport från egen erfarenhet förvandlar dig plötsligt i extas som bara kan uttryckas himmelskt! CHAMPIONS!

'Sports outward into action from a deep natural impulse is radically religious; an impulse of freedom; respect for ritual limits, a zest for symbolic meaning' - Michael Novak

En känsla av det metafysiska i sport! To Be A Champion! Att för ett ögonblick vara som en gud - superhuman!

Atletisk prestation, som prestationerna av 'the heroes' och gudarna av Grekland är det tillfälliga uppnåendet av perfekt form.

Greatness of the inner self, the soul of sport is everlasting.

"Häng med, Sir, gör ett försök till spelet själv, om du har någon förmåga. Sport är den största vägen till berömmelse för vilken människa som helst-vad du kan göra med dina armar och ben" HOMER, Odyssey 

Berömmelsen för en Olympisk mästare i antika Grekland slutade inte ens med hans nedgång i skuggornas land, utan i många fall dyrkad efter döden, som en hjälte, inte för att han var en lyckad atlet, utan för att en gång var en förkroppsligad gud.

Dock efter att människor har sprungit i miljontals år ute i det vilda, som att jaga antilopen, har ingjutit i oss en ursprunglig drivkraft att återuppföra denna antika jakt.

De förhistoriska jägarna var bland de bästa löparna planeten känt till. Varje en av oss fortfarande äger ett fragment av denna antika prakt.

Spel är en spontan aktivitet, medan matcher är organiserad lek, och sporter är fysiska tävlingar. Springkällan av sport är att göra den mänskliga impulsen att vända arbete, krigföring-nej, verkligen göra själva livet till ett spel.

Och tävlingen är att manifestera drömmen att genom försoningen emellan det oundvikliga stridigheterna, och önskan att spela entusiastiskt, som kan sägas att du är 'fylld av gudarna'.

Helt enkelt att vara lekfull i dramatiska omständigheter. Denna tävlingsinriktade anda går tillbaka till Homers episka verk, där hjältar och krigare beskrivs som atleter som alltid vill vinna och vara bättre än andra.

Och den andliga dimension av lek, när spel blir till matcher och när gudarna är nära i matchens drama, något gudomligt sker.


Sport kommer alltid vara den konstanta påminnelsen av det förträffliga eller det så kallade heliga varandet. Sportens mytologiska betydelse, det är som att genom spel vi träder in i en annan värld och inser det extatiska möjligheterna för oss själva vi inte hittar någon annan stans. Sann Holosophy!

Det mytopoetiska av sport förkunnar att vi kan bäst ta in världen genom beundran och förundran, en synvinkel endast möjlig genom en lekfull attityd till livet.

Sporten kan sägas att vara vårt "hem", och har den oförklarliga kraften att förnya vår 'spirit', ja även till och med nyskapa oss. Spelet är värt lidandet eftersom extasen är värd våndan. Om du går djupt in i våndan hittar du den verkliga meningen av extas, att verkligen vara 'in the zone'. 'No pain, no gain' i denna verkligen häpnadsfulla upplevelse.Det är som att sport är det enda som kan framkalla detta hänryckande dramatiska mytologiska upplevelse! HOLOSOPHY - THE SPIRITUALITY OF SPORT!

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.