13 May
13May

Star Wars challenges us to be a Science Jedi!

Star Wars använder vetenskap och teknologi i dess 'settings' och 'storylines'. Till exempel Millenium Falcon's språng till hyperspace, de häftiga 'lightsaber battles', eller att 'the Death Star' till sist blir förstörd. Eller att robotar är kapabla till tankar och känslor, bisarra intelligenta livsformer, eller avancerade 'psychokinetic' förmågor.

Detta blogginlägg är till stor del inspirerad av Mark Brake’s och Jon Chase’s bok The Science of Star Wars. 


-- 

Genom ’the lens’ av Star Wars ser vi universum i ett nytt ljus. Nästan på en daglig basis vetenskap avslöjar något nytt. Och potentiellt chockerande om världen där vi lever och till relationen till resten av universum. De otaliga galaxerna som ’svävar’ genom ’space and time’. Universum verkar ’infinite och alien’. Ett konstigt ställe helt enkelt. Star Wars är en respons till denna kulturella chock – chocken av att finna oss i ett till synes fientligt kosmos. Historierna i Star Wars hjälper oss att komma underfund med detta nya universum avslöjad av ’science’.

Star Wars funkar på det viset att genom förmedla smaken, känslan och den mänskliga meningen av upptäckten i vetenskap. Star Wars sätter prägeln av mänskligheten tillbaka till universum. Visst, det kanske finns mer stjärnor i universum än sandkorn på alla av Jordens stränder. Miljarder av galaxer bortom vår egna Vintergata. Men Star Wars får dig att känna att vi dock kan härska i vår egna galax. Jorden kanske inte är i centrum av universum. Solen kanske inte är den enda stjärnan med planeter. Men så småningom kanske vi sprider våra vingar i vår egna galax till att börja med nya ’spaceships’ likt Millenium Falcon.

Genom att föreställa oss de konstiga världarna i Star Wars, ser vi livet i universum i ett nytt perspektiv. Det är helt enkelt något revolutionerande med Star Wars. Målandes bilder av kosmos – kosmos kommer tillbaka till oss förändrad. Det är så lätt att bli förbluffad ’by the infinity of visions’ Star Wars presenterar – en förbryllande mångfald av stjärn-system och planeter, alien species och rymdskepp, droider och cyborgs, ljus-trick och livs-krafter. Star Wars placerar teorierna av vetenskap till scenarier av sci-fi förvandlad! 

Låt oss genomdyka oss med ett öppet ’mind’ i sökandet av vetenskap i världens mest populära science fiction ’franchise’.

--

Hela boken The Science Of Star Wars handlar egentligen om; ” Är det möjligt att ’the Star Wars universum skulle kunna vara/bli verklighet? Och sedan utgår till att föreslå osannolika ‘twists’ till vetenskap som möjligtvis kan göra så att Star Wars blir till sist verklighet. Jag kan varmt rekommendera boken och kommer nu summera boken lite kort i form av att lyfta fram lite ’highlights’ utan att avslöja boken för mycket. Håll till godo;--

Hur har Star Wars påverkat rymdkultur och ’space travel´? Star Wars historier av ’space voyages’ hjälper oss att förstå ’the nonhuman universe’ vilket vi befinner oss i; en marginell position i rymden, vårt ’fate’ i tiden, ’the rise of the robot’, och upplösningen av ’the Sith monster inom oss'. 

Hur mycket skulle det kosta att bygga en ’dödsstjärna’? 

Den mänskliga framtiden i rymden? Den största av alla Star Wars budskap? Att sända ’spacecraften´ut i solsystemt (se Mars) och ’beyond’, att blicka ut i ’deep space’ med teleskop som kikar på galaxer far, far away..

Utmaningarna av ’lightspeed travel? Att flytta ’the Millenium Falcon’ i ljusets hastighet kommer förbruka all energi i universum. 

Är dödstjärnan en bra design för en rymdstation? 

Vad gör och berättar ’Star Wars’ galaxen om vår egna Vintergata? En intressant liknelse då dem är ungefär lika stora. 

Förespådde Star Wars existensen av exoplaneter? Diverse alien-raser i Star Wars kommer från exoplaneter. 

Kan livet komma till på ökenplaneter likt Tatooine? 

Hur kommer det sig att planeter i Star Wars har andningsbara atmosfärer?

Hur är teorier av evolutionen tillämpad i Star Wars universum? Star Wars-galaxen har befunnit sig i olika nivåer av evolutionär förändring. 

Kan vi människor bli Jedi’s på riktigt? Det finns en stor variation av alien-raser i Star Wars som är Jedi’s. Inklusive människor. Alla Force-sensetive. Midi-chlorians är det element som balanserar ’the Force’. 

Varför är Wookies så mycket hårigare än människor? Han Solos kompis Chewbacca är en Wookie. 

Hur lång tid tar det när en Star Wars-speeder blir verklighet för oss? Hur skulle droider likt BB-8 hjälpa oss att utforska Mars? Sannerligen hjälpa till att utforska den Röda Planeten. 

Is The Empire Watching You? Deras mörka makt är bortom våra kartor. Osynliga och ’undetected’. I vår värld också?

Kommer framtid megastäder likna ’ The Ecumenopolis of Coruscant? Den smarta staden av framtiden kan bli den flytande staden! 

Hur lång tid innan vi bygger intelligenta maskiner likt C-3PO? 

Hur lång tid innan Smarthphones sänder holografiska meddelanden? Teknologin för oss är i framåtmarsch! 

När kommer en klon-armé bli byggd på Jorden? 

Hur skulle det vara att kontrollera ’the Force’? Kanske inte troligt för oss vanliga människor, dock kommer vi säkerligen kunna så småningom manipulera naturen i form av ny teknologi! 

Är Darth Vader teknologi möjlig? Är Jedi Mind Control en möjlighet? The Old Jedi Mind – trick är något som en Jedi har i sin arsenal!

--


Se där ja, det var några av frågeställningarna som tas upp i boken The Science Of Star Wars. Mitt personliga favoritämne måste dock trots allt vara PHYSICS AND THE FORCE! The mystical power of the Force using quantum mechanics! Quantum entanglement plays a role in modern physics and it is a binding principle for matter and energy. The Force is “an energy field created by all living things that surrounds us and penetrates us,"  ”! En sann Holosophy-världsbild! SCI-FI och Holosophy är sannerligen sammanfogat! Star Wars, vetenskap i kombination med det magiska i kosmos! HOLOSOPHY

Vi är alla en SCIENCE JEDI!


Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.